KOMPOZITNA OBNOVA Popolna preobrazba zob, hitro, neboleče in ugodno

Avtor: dr.med.dent. Željko Popadić
Sodobni trendi v estetski protetiki in implantoprotetiki nalagajo različne nove tehnologije, z katerimi se dosegajo izjemni rezultati, ki imajo svojo ceno, vendar, klasične metode, kot so kompozitne obnove, so še vedno zelo ugodni, hitri in učinkoviti načini do popolnega nasmeha.

 

Z razvojem tehnologije polimerov, so danes sintetični materiali bolj čvrsti in odpornejši kot kdajkoli prej. Čeprav se v mnogih pogledih ne morejo primerjati z keramičnimi substrati, uporaba polimerov v dentalni medicini predstavlja učinkovit, hiter in priročen način korekcije zob, ki si ga lahko privoščijo tudi tisti z malo slabšim finančnim stanjem.

Čeprav se tehnologija UV senzibilinih polimerov danes v dentalni medicini aktivno uporablja za zalivke - na primer po odstranitvi kariesa ali popravilu razpok, lahko z isto tehnologijo dosežemo neverjetne rezultate pri estetski obnovi celotnega zobovja, t.i. preobrazbi.

Tehnologija je zelo neboleča in hitra. Med obnovo se uporabljajo fotoobčutljivi monomeri (smole), ki se z pomočjo UV svetlobe pretvorijo v polimere (čvrste kompozitne materiale). Izkušen zobozdravnik lahko zelo natančno določi barvo, preglednost in trdoto novo ustvarjenih  polimerov in s spretnim kombiniranjem odtenkov in slojev različnih trdot doseže naraven videz zob.

Z kompozitno obnova je mogoče popraviti vse estetske pomanjkljivosti, kot so zlomljeni zobje, neravna višina zob, obarvani zobje in različne nepravilnosti.

Kompozitni polimer je kot material zelo hvaležen in odporen, nima vonja in okusa, tako da je razliko med naravnimi zobmi in novo dodanimi materiali skoraj nemogoče občutiti z jezikom. Z novimi zobmi lahko popolnoma normalno jeste in vzdrževanje je enako kot pri naravnih zobeh.

Odvisno od zahtevnosti korektivnega posega, a do novega nasmeh se lahko pride z le nekaj obiski pri zobozdravniku. Prednost kompozitne obnove je hitrost izdelave in ugodna cena, pomanjkljivost v primerjavi z keramičnimi substrati, je nekoliko nižja čvrstost in trajnost. Keramične obnove imajo rok trajanja 12-25 let, medtem, ko imajo kompozitni materiali trajnost samo 4-8 let, nakar je potrebna korekcija.

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".