Implantologija

Sodobna dentalna medicina, ki ji je cilj ponuditi pacientu popolno funkcionalno in estetsko rehabilitacijo, se ne more zamisliti brez implantologije oziroma implantoprotetike. Implantologija je veja dentalne medicine oziroma kombinacija protetike, oralne kirurgije ter parodontologije, ki je imela svoje začetke več kot pedeset let nazaj, s tem da se implantati današnje oblike in karakteristik vstavljajo od leta 1965, ko je prof.dr.P.I.Branemark operativno vstavil prve implantate. Implantologija je v zadnjih deset let doživela neverjeten razvoj in je zagotovo veja dentalne medicine, ki se najhitreje in najbolj kakovostno razvija. 

9113457 orig-sl

Živite življenje z implatati

4946510Izguba zob je pogost pojav. 30% svetovne populacije trpi popolno izgubo zob, pri 80% populacije pa manjka vsaj en zob. Ker nekateri od tradicionalnih načinov rekonstrukcije manjkajočih zob zahtevajo brušenje preostalih zdravih zob, implantat je pogosto najbolj optimala terapija. Zobni implantati so nadomestki iz titana, biokompatibilnega materiala, ki se kirurški vstavljajo v čeljustno kost, da bi služili kot zamena za naravne korene, oziroma kot nosilci protetskega nadomestka. Implantati izboljšujejo kakovost življenja. Pacientu vrnejo funkcijo žvečenja in samozavest pri nasmehu.

 

Pogosta vprašanja

2757068

Kako implantati funkcionirajo?
Po vstavljanju titanskega vijaka v kost, na implantat se postavlja nadgradnja (titanska ali cirkonska), na katero se pričvrsti protetski n(krunica, most...). Sam implantat oz. vijak se veže za kost procesom oseointegracije. Ko se implantat enkrat integrira, lahko se ga odstrani izključno po kirurški poti.

8187140 orig

Ali so implantati primerni za vsakogar?

Seveda. Vsakemu, ki se mu lahko izpuli zob, se lahko vstavi tudi implantat. Ne obstaja zgornja starostna meja za vstavitev implantata, medtem ko je spodnja priporočljiva meja konec rasta in razvoja, okoli osamnajstega leta. Implantati se ne priporočajo v primeru različitih bolezni kot je osteporoza, nekontroliranega diabetesa in nekaterih kroničnih bolezni srca, ledvic, psihoz, itd.. V primeru pomanjkanja je kostne mase, je le-to možno obnoviti pred vstavljanjem implantata.

Ali bo terapija uspješna?

Kakovost implantatov se je v zadnjih 10 let zelo izboljšala. Današnji implantati imajo uspeh v 98% primerov. Kajenje precej otežuje celjenje tkiv, poznejše vzdržavanje ter celotno uspešnost terapije..

Zakaj moj zobozdravnik ne postavlja implantate?

Implantologija je zelo specifična veja stomatologije. Vsak zobozdravnik, ki se hoče z njo ukvarjati, mora se pred tem educirati in nabaviti posebno opremo.

Kaj pa bolečina?

Vsatavljanje implantata ne boli. Poseg se izvaja ob lokalni anesteziji oziroma v nekaterih primerih z intravensko sedacijo. Vstavljanje implantata je precej manj agresivno kot recimo puljenje zoba. Po posegu je možno pojavljanje otekline, ki izgine po parih dnevih, na kar seveda vpilva zahtevnost samega primera.

Časovno trajanje posega

Implantoprotetska terapija se, po tradicionalnem protokolu prof. Brånemarka, izvaja na način, da se protetska konstrukcija postavi na implantate šele po fazi celjenja, oziroma oseointegracije, ki lahko traja od 2 do 6 mesecev, pa je terapija sestavljena iz dva osnovna koraka:

1. korak

1052937

Implantati se ob lokalnem anestetiku vstavljajo v čeljustno kost. V času faze celjenja, oziroma oseointegracije, ki v zgornji čeljusti traja 4-6 mesecev, v spodnji čeljusti pa 2-3 mesece, nosi se začasna proteza. Ta faza lahko traja dlje ali manj časa (odvisno od regeneraciji čeljustne kosti, kakovosti kostne mase, starosti pacienta).

6066087

 

 

2. korak

Po odkrivanju implantata, (če se dela dvofazno) sledi odtis, izdelava končnega protetskega dela v laboratoriju ter njegovo postavljanje na implantate.

Za paciente je najzanimivejše, da je sodobna implantologija vse pogosteje usmerjena na imedijatna rešitve, kar pomeni, da pacient kmalu po implantaciji, v istem dnevu, ali v nekaj naslednjih dneh, odvisno od velikosti protetskega dela, dobi fiksni ali mobilni protetski nadomestek (glej "Tooth In A Day" in All-On-4").

A so možne komplikacije?

Ob natančnih pripravah, zelo redko. Možne so infekcije v primeru slabe oralne higiene, takoj po posegu ali pozneje. Možno je tudi, da telo zavrne implantate, toda to je zelo redek pojav. Uspeh posega je pri kadilcih zmanjšan za 10%, kao posledica toksičnega delovanja nikotina in visoke temperature v ustih v fazi celjenja, kot tudi nalaganja katrana in nezadostne oralne higiene. Pojav podoben parodontozi se lahko pojavi tudi pri implantatih in v tem primeru govorimo o periimplantitisu, oziroma vnetju mehkih in trdih tkiv okoli implantata.

Redne kontrole!

Enkrat ali dvakrat letno se priporoča kontrola in rendgensko snemanje. Stomatolog kontrolira implantat in kost okoli njega, stanje mehkih tkiv, oralno higienu, zobne obloge in abrazijo suprastrukture. Pacient dobi ti. Implant Passport oz. zvezek, v katerege se vpisujejo vsi podatki o kirurškem posegu, vrsti implantata, nadgradnji in protetskem delu na implantatih, datumi kontrol, eventualne spremembe, itd.

Oralna higiena je zelo pomembna!

Tudi pacient ima odgovornost za dolgoročni uspeh implantoprotetske terapije. Pazljiva in natančna oralna higiena ima prioriteto, ker zobne obloge ustvarjajo kamen, ta pa povzroča vnetja in povlačenja dlesni in kosti, v kateri implantat stoji, kar lahko pripelje do odkrivanja implantata ter v nekaterih primerih do izgube implantata. Efikasne rešitve za čeljusti brez zob! Popolna izguba zob je zelo pogost hendikep. 6 -10 % skupne  svetovne populacije je trpi zaradi popolne izgube zob:
Vodilni proizvajalci implantatov so: 

  • NobelBiocare (Branemark+Replace)
  • Astra Tech Dental Implant System
  • Friadent (Frialit, IMZ)
  • Strauman (ITI)
  • 3i

Naša ordinacija uporablja izdelke Nobel Biocare in Astra Tech Implants System, hkrati smo tudi Referentni center za delo z Nobel Biocare in Astra Tech implantati. 

 

Efikasna rešitev za en manjkajoči zob! 

Tooth In a Day – Zob v enem dnevu

Zakaj brusiti zdrave sosednje zobe, da bi z mostičkom nadomestili manjkajoči zob? Ali morda nositi delno protezo obešeno na sosedne zobe? Morda niste srečni zaradi zoba, ki je neštetokrat bil popravljan ali je temnejši, različne barve ali grd? Ne smejite se zaradi enega grdega zoba? Hitra, estetski in funkcionalno zelo učinkovita rešitev za vašo težavo je implantat postavljen na mesto, kje vam že manjka zob, ali na mesto izpuljenega zoba, ki vas moti. Ob uporabi ustreznih komponent kot sta Easy Abutment in Immediate Temporary Abutment v 2 urah lahko dobite implantat, začasno nadgradnjo in začasno kronico, ki bo povsem zadovoljila estetiko in funkcijo do trenutka, ko se na isti implantat postavi končna estetska nadgradnja in popolna Procera kronica!

 

All-on-4

Za več informacij o tej metodi preberite naš članek All-on-4.

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".