Implantologija

Moderna dentalna medicina, kojoj je za cilj pružiti pacijentu potpunu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju, nezamisliva je bez implantologije odnosno implantoprotetike. Implantologija je grana dentalne medicine odnosno kombinacija protetike, oralne kirurgije te parodontologije koja je počela svoj razvoj prije više od pedeset godina, a implantati današnjeg oblika i karakteristika ugrađuju se pacijentima od 1965. kada je prof.dr.P.I.Branemark operativno ugradio prve implantate. Implantologija u zadnjih petnaestak godina ima nevjerojatan uzlet i sigurno je grana dentalne medicine koja se najbrže i najkvalitetnije razvija. 

9273436 orig

Živite život sa implantatima

4946510Gubitak zubi je česta pojava. 30% svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a 80% populacije nedostaje barem jedan zub. Kako neki od tradicionalnih načina rekonstrukcije nedostajućih zuba podrazumijeva brušenje preostalih zdravih zuba, tako je implantat često najoptimalnija terapija. Zubni implantati su nadomjestci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost, da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjestka.

Implantati poboljšavaju kvalitetu života, vraćaju funkciju žvakanja i siguran osmijeh.

 

Najčešća pitanja

2757068Kako implantati funkcioniraju?
Nakon ugradnje titanskog ili cirkonskog vijka vijka u kost, na implantat se postavlja nadogradnja (Ti, Zr ili CoCr) na koju se pričvršćuje protetski nadomjestak (krunica, most...). Sam implantat tj. vijak veže se za kost procesom oseointegracije. Jednom integrirani implantat može se odstraniti isključivo kirurškim putem.

8187140 orig

Jesu li implantati za svakoga?

Jesu. Svatko kome se može izvaditi zub može se ugraditi i implantat. Ne postoji gornja dobna granica za ugradnju implantata dok je preporučljiva donja granica završetak rasta i razvoja, oko osamnaeste godine. Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovale osteporoze, nekontroliranog dijabetesa, malignih bolesti i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd.. U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće ju je nadograditi prije ugradnje implantata.

Hoće li terapija biti uspješna?

Kvaliteta implantata je u zadnjih 15 godina jako uznapredovala. Današnji implantati donose uspjeh u 98% slučajeva, a potpuni uspjeh ovisi o pacijentovim navikama i higijeni. Pušenje uveliko otežava cijeljenje tkiva, kasnije održavanje te cjelokupnu uspješnost terapije.

 

 

Zašto moj doktor dentalne medicine ne postavlja implantate?

Implantologija je veoma specifična grana stomatologije. Da bi ju bilo moguće obavljati neophodno je educirati se i posjedovati posebnu opremu.

A bol?

Postavljanje implantata ne boli. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji odnosno u nekim slučajevima sa intravenskom sedacijom. Postavljanje implantata je daleko manje agresivno nego vađenje zuba. Nakon zahvata moguća je pojava otoka koji nestaje nakon nekoliko dana a sve zavisno od složenosti samog slučaja.

Vremensko trajanje zahvata

Implantoprotetska terapija se može, po tradicionalnom protokolu prof. Brånemarka, sprovesti na način da se protetska konstrukcija postavlja na implantate tek nakon faze cijeljenja, odnosno oseointegracije,koja može trajati od 2 do 6 mjeseci pa se takva sastoji se od dva osnovna koraka:

1. korak

1052937

Implantati se uz lokalni anestetik usađuju u čeljusnu kost. Tijekom faze zacjeljivanja, odnosno oseointegracije koja u gornjoj čeljusti traje 4-6 mjeseci, a u donjoj čeljust 2-3 mjeseca nosi se privremena proteza. Ova faza može dulje i kraće trajati (ovisno o regeneraciji čeljusne kosti, kvalitete koštanog tkiva, dobi pacijenta).

6066087

 

 

2. korak

Nakon otkrivanja implantata, (ako se radi dvofazno) slijedi otiskivanje, izrada u laboratoriju konačne protetske restauracije te postavljanje iste na implantate.

Ono što je za pacijente najzanimljivije je to da moderna implantologija sve češće ide na imedijatna rješenja, što znači neposredno nakon implantacije, u istom danu, ili u slijedećih maksimalno 2 dana, ovisno o veličini protetskog rada, pacijent dobije fiksni odnosno mobilni protetski nadomjestak, vidi Imedijatna Funkcija i "All-On-4"!

Jesu li moguće komplikacije?

Kao i pri bilo kojoj kirurškoj disciplini komplikacije su moguće, mada veoma rijetko kada su pripreme pažljivo odrađene i kada pacijent slijedi upute doktora. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava i opet najčešće radi loše higijene i pušenja. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.

Redovite kontrole!

Jednom ili dva puta godišnje trebalo bi se podvrgnuti kontroli i rendgenskom snimanju. Stomatolog kontrolira implantat i okolnu kost, stanje mekih tkiva, oralnu higijenu, plak i abraziju suprastrukture. Pacijent dobiva tzv. Implant Passport, tj. knjižicu u koju se upisuju svi podaci o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji i protetskom radu na implantatima, upisuju se datumi kontrola, eventualne promjene, itd.

Oralna higijena je jako bitna!

Na pacijentu je odgovornost za dugovječni uspjeh implantoprotetske terapije. Pažljiva i precizna oralna higijena ima prioritet jer nataloženi plak stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji , a sve vodi ka izlaganju implantata te u nekim slučajevima i do gubitka implantata.

 

Vodeći proizvođači implantata su:

  • NobelBiocare
  • Dentsply Implants - Astra Tech, Friadent & Ankylos
  • BioHorizons
  • Strauman (ITI)
  • Biomet 3i

 

Naša ordinacija koristi proizvode Nobel Biocare, Astra Tech i ICX Templant Implants System, te smo ujedno i Referentni centar za rad sa Nobel Biocare implantatima.

 

Imedijatna Funkcija - "Tooth In a Day" – Zub za jedan dan

Zašto brusiti zdrave susjedne zube da biste mostom nadomjestili zub koji vam nedostaje? Ili možda nositi djelomičnu protezu zakačenu za susjedne zube? Niste sretni sa zubom koji je nebrojeno puta „krpljen“ i koji je taman, šaren, ružan? Ne smijete se zbog jednog ružnog zuba?

Brzo, estetski i funkcionalno vrlo efikasno rješenje za vaš problem je implantat postavljen na mjesto gdje vam već nedostaje zub ili će tek biti postavljen neposredno nakon vađenja zuba koji vam zagorčava život.

Uz upotrebu odgovarajućih komponenti kao što su Snappy Abutment, QuickTemp Abutment i Immediate Temporary Abutment u roku od 2 sata možete imati implantat, privremenu nadogradnju i privremenu krunicu koji će sasvim zadovoljiti estetiku i funkciju do vremena kad će se na isti implantat postaviti konačna estetska nadogradnja i savršena e.max ili Procera krunica!

All-on-4

Efikasno rješenje za bezubu čeljust! 

Totalna bezubost je vrlo čest hendikep. 6 -10 % ukupne svjetske populacije je bezubo u obje čeljusti. Za više informacija o ovoj metodi posjetite našu stranicu All-On-4, pročitajte naš blog na temu All-on-4, a također možete posjetiti službene stranice tvrtke Nobel Biocare.

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".