IZBJELJIVANJE ZUBI – NAJBRŽI PUT DO BLISTAVOG OSMIJEHA

Autor: Željko Popadić

Marija Pavličević, dr.med.dent

Osmijeh je ono što prvo primijetimo kada se s nekim upoznajemo i zato je izuzetno bitan. Danas je sve više ljudi svjesno važnosti lijepih bijelih zuba i sve više ih teži ponovnom pronalaženju blistavog osmijeha kojeg su s godinama izgubili.

 

Prirodno starenje organizma u kombinaciji sa stilom života (pušenje; pijenje kave, čaja, crvenog vina; konzumacija voće i povrća s jakim pigmentima; antibiotici i neki lijekovi) može znatno obojiti i potamniti zube.

Izbjeljivanjem zubi moguće je na najbrži način vratiti blistav osmijeh.

Sama procedura izbjeljivanja je neinvazivna, bezbolna i potpuno sigurna za pacijente. Provodi se isključivo u ordinaciji pod kontrolom stomatologa.

Danas je to rutinski postupak u estetskoj stomatologiji kojem se podvrgavaju sve dobne skupine. Osobe koje pate od parodontalnih oboljenja i oni s preosjetljivim zubima nisu kandidati za ovaj postupak. Pacijenti koji su u ortodontskoj terapiji, trudnice, dojilje i mlađi od 13 godina trebali bi pričekati s postupkom.

Prije samog postupka zubi trebaju biti sanirani i profesionalno očišćeni.

Prema našem iskustvu i brojnim istraživanjima, izbjeljivanje zubi ZOOM lampom daje najbolje, najbrže i najvidljivije rezultate u usporedbi sa svim ostalim metodama izbjeljivanja.  Izbjeljivanje ZOOM lampom predstavlja brzo i učinkovito ordinacijsko izbjeljivanje pa iako cijeli proces traje manje od sat vremena, uvijek preporučujemo dolazak na konzultacije koje prethode tretmanu. Izbjeljivanje ZOOM lampom se provodi na način da gelom kemijski djelujemo na površinu zuba. Aktivacijom gela, koji je na bazi hidrogen peroksida, oslobađa se kisik, ulazi u caklinu i mijenja boju zuba za nekoliko nijansi. Postupak je bezbolan, ne oštećuje caklinu, a obično je gotov u jednoj ili najviše dvije posjete, ovisno o strukturi cakline i boji koju želimo postići. U jednoj posjeti zubi se izbjeljuju 45 minuta.

Važno je napomenuti da sredstvo za izbjeljivanje neće imati učinka na ispune (plombe) i protetske nadomjeske (krunice, mostovi ...) te ih je preporučljivo promijeniti najranije 3 tjedna nakon izbjeljivanja.

Rezultati izbjeljivanja uglavnom traju do dvije godine ovisno o održavanju oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji izrazito obojenog jela i pića.

Najčešća negativna posljedica izbjeljivanja zubi je postoperativna preosjetljivost koja je individualna i može se javiti za vrijeme ili neposredno nakon postupka, ali obično nestaje najkasnije u roku 24 sata. Takvi pacijenti dobiju desenzibilizacijski gel na bazi fluora nakon čije aplikacije tegobe nestaju.

Izbjeljivanje ZOOM lampom je potpuno siguran i kontroliran način izbjeljivanja zubi.

Imate li bilo kakvih nedoumica vezanih uz boju vaših zubi ili vas zanima da li je izbjeljivanje rješenje i za vas, o svemu tome možete prodiskutirati s našim stomatološkim timom koji će uz individualiziran pristup osmisliti terapiju kojom će vratiti osmijeh i na vaše lice.

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".