Što je točno liječenje zuba?

Autor: Željko Popadić

Korana Smilović, dr.med.dent.

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem oboljenja zubne pulpe ("živca").

Endodontska terapija provodi se kada živac unutar zuba odumre kao posljedica dubokog karijesa, traume zuba ili nekakve druge iritacije kao što je opsežno uklanjanje karijesa ili brušenje zuba.

 

Prilikom liječenja zuba stomatolog mora izvaditi inficiranu zubnu pulpu, dobro očistiti kanale korijena zuba te na kraju taj prostor ispuniti biokompatibilnim materijalom predviđenim za punjenje kanala zuba.

Zubna pulpa sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva. Glavni zadatak joj je opskrba zuba hranjivim tvarima i kisikom.  Simptomi koji najčešće upućuju na to da je liječenje zuba potrebno jesu pulsirajuća bol, bol pri zagrizu, pojava otoka ili gnojne fistule, ali zub može biti i bez simptoma. Ranije navedene simptome uklanja samo liječenje zuba.

Liječenje zuba najčešće zahtijeva više od jednog posjeta stomatologu i zbog toga je bitno da je pacijent strpljiv i da ima razumijevanja za postupak. Prije samog postupka potrebno je napraviti rentgensku snimku zuba, a sam zahvat izvodi se pod lokalnom anestezijom kako ne bi bio bolan ni neugodan za pacijenta. 

Ukoliko se zub koji zahtijeva endodontski tretman ne liječi, infekcija će sve više napredovati, razarajući okolnu kost, te uzrokujući sve veće smetnje i bol.

Endodontsko liječenje osigurava ostanak zuba u čeljusti te njegovu potpunu funkcionalnost nakon konzervativno-protetske restauracije.

Alternativa endodontskom liječenju zuba jest ekstrakcija odnosno vađenje. Nakon vađenja potrebno je brzo pristupiti izradi nadomjestka što nije kod svih pacijenata slučaj. Vrijeme prolazi, zubi se polagano pomiču, zagriz i žvakanje postaju poremećeni. Radi nemogućnosti žvakanja pacijenti gutaju velike komade hrane i kao posljedica toga nastaju probavne i zdravstvene smetnje.

Ne dopustite si ovakve problem! Javite nam se na vrijeme!

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".