Keramičke ljuskice – elegantan put do savršanog osmijeha

Autor: dr.med.dent. Željko Popadić

Jedan od najčešćih načina poboljšavanja osmijeha u suvremenoj estetskoj stomatologiji je postavljanje porculanskih ljuskica.  To su vrlo tanke  keramičke stijenke koje se lijepe na prednju površinu zuba.

S ljuskicama prema potrebi mijenjamo oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zubi, ispravljamo ortodontske nepravilnosti ili zamjenjujemo zastarjele kompozitne ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmijeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi.

Za izradu ljuski najčešće su potrebne samo 2 posjete. U prvoj se posjeti skidaju stari ispuni i bruse zubi, uzima otisak i određuje boja zuba. Zubi nisu monokromatski, jednobojni pa se obavezno mora upotrijebiti nekoliko boja porculana kako bi se dobio prirodan izgled konačnog rada.

To je najvažniji postupak kao bi se izbjegao lažan i umjetan izgled zuba. Nakon toga otisak odlazi u laboratorij gdje se izrađuju ljuske. Pri odlasku iz ordinacije, pacijent je opskrbljen privremenim ljuskama. Nakon par dana cementira se trajni rad. Iako je sam porculan krhak, nakon cementiranja na zub postaje čvrst i izdržljiv.

Ljuskicama se mogu ispraviti mnogi estetski nedostaci poput tamnih i diskoloriranih zubi, razna otkrhnuća, razmaci među zubima, neujednačene duljine zuba i zubi nepravilnog položaja. Njihove najveće prednosti su minimalna redukcija zuba brušenjem od svega ca. 0,5 mm, što je puno manje nego kod brušenja krunica, izuzetno prirodan izgled porculana koji imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način kao i prirodni zubi te činjenica da ne tamne – ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla.

Uz navedeno, ljuskice su zasigurno najblaži zahvat za zubno meso jer nema upala i povlačenja zubnog mesa.

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".